San Franciscóban közönségdíjat kapott a hazai mozikban már látható A boldogság ügynöke (12)

Zurbó Dorottya és Arun Bhattarai rendezők filmje, A boldogság ügynöke tovább folytatja fesztiválszerepléseit. Az elmúlt évek egyik nemzetközileg legsikeresebb magyar alkotása San Franciscóban közönségdíjat nyert, és időközben Mexikóvárosban is vetítették. Az alkotás már látható a mozikban.

Fantasztikusan éreztem magam a Sundance Mexico Fesztiválon” – meséli friss élményeit Zurbó Dorottya rendező. „A Sundance Institute a Cinépolis mozihálózattal közösen 12 filmet hozott el a januári programból. A boldogság ügynökéből hat vetítés volt mindössze három nap alatt. A közönség nagyon szerette, ez abból is érezhető volt, hogy mindenki maradt a beszélgetésen, és sokat kérdeztek. Volt aki megkönnyezte a meghatottságtól. Óriási megtiszteltetés, hogy ebben a válogatásban szerepelhettünk.

A filmet ezzel párhuzamosan a San Franciscó-i Nemzetközi Filmfesztiválon (SFFILM Festival) is vetítették, ahol a közönségdíjat nyerte el. Amerika legrégebbi filmfesztiválját 1957 óta rendezik meg minden tavasszal, ahol két héten át vetítik a világ filmtermésének legjavát. „Nagyon nagy öröm nekünk, hogy a film ennyi fesztiválon szerepel és ilyen sokan kíváncsiak rá világszerte. Olyan sok meghívás érkezik, hogy Arun Bhattarai rendezőtársammal felosztottuk a fesztiválokat, hogy ki hova utazik. Ő San Franciscóba kísérte a filmet és onnan Sydneybe utazik, míg én Mexikó után Barcelonába. A DocsBarcelonán nyitófilm lesz A boldogság ügyöke, míg a New York-i Margaret Mead Filmfesztiválon záró, ahol már mindketten ott leszünk. Ezalatt pedig izgalommal várjuk, hogyan fogadják a filmet a hazai mozikban” – folytatja Zurbó Dorottya.

Arun Bhattarai rendező a San Franciscó-i Nemzetközi Filmfesztiválon (SFFILM Festival)

Zurbó Dorottya és Arun Bhattarai rendezők egy negyvenes éveiben járó boldogságügynök, Amber Gurung életét követték A boldogság ügynöke című filmben. A mindössze 700.000 embert számláló, apró himalájai királyságban, Bhutánban ugyanis a Boldogság Kutatóintézet munkatársai járják az országot, és négyórás kérdőív segítségével mérik fel a lakosság boldogságszintjét. Ennek eredményéből dolgozzák ki az ötéves fejlesztési terveket, amelyeknek elsődleges célja, hogy tovább növeljék a bhutáni társadalom „boldogságindexét”.

A filmben Amber házról-házra látogatja az elszigetelt falvakat. Rajta keresztül kapunk intim betekintést a bhutáni társadalom hétköznapjaiba: abba, hogy mi teszi őket igazán boldoggá, és egyáltalán valóban mérhető-e a boldogság? A történet során nemcsak a hétköznapi emberek vágyait ismerjük meg, hanem főhősünk személyes sorsa is kibontakozik, akinek legnagyobb álma, hogy végre szerelemre találjon.

Előzetes:

A magyar bemutató és a külföldi fesztiválszereplések mellett pedig már az is egészen biztos, hogy több országban mozikba kerül a film, úgy mint az Egyesült Királyság, Írország, Németország, Ausztria, Ausztrália, Új-Zéland, Olaszország, Spanyolország, Portugália, Svájc, Belgium, Izrael, Hongkong, Makaó, Tajvan és a nemzetközi forgalmazó, a Cinephil hamarosan az Észak-Amerikai forgalmazót is bejelenti. „Nagy álmunk volt, hogy szélesebb közönséghez is eljuttassuk a filmet. Óriási öröm számunkra, és izgatottak vagyunk, hogy a partnereinkkel együtt ilyen sok országban bemutathatjuk ezt a különleges történetet a boldogságról” – mondták Szakonyi Noémi Veronika és Vincze Máté Artúr producerek. A boldogság ügynöke a magyarországi mozikban a Mozinet forgalmazásában látható.